Dieta při průjmovém onemocnění a zvracení

  

1. den
- čaj, vodové suchary, Vincentka. Čaj možno mírně přisladit ( lépe Glukopurem), celkové množství 1 až 1,5 litru,
  při velkém průjmu a zvracení více.


2. den
- totéž
- možno přidat čistý hovězí vývar z libového masa ( možno zahustit rýží ), rýžová polévka hlenová
  ( rýži povařit - rozvařit ), možno přidat mrkev, osolit

- jemně strouhaná jablka, banán
- dětské piškoty lze podat, pokud dítě nemá průjem

 

3. den
- totéž a navíc: nemastná rýže, tvrdší rohlík, nemastná dušená mrkev, nemastná bramborová kaše rozšlehaná
  s vodou a Evikem

 

4. den
- kašovitá strava: všechny kaše nemastné, možno ředit mlékem

- čaj s mlékem, nemastné brambory + všechna jídla z minulých dnů

    

5. den
- možno přidat libové maso, nejlépe mleté (telecí, hovězí, bílé maso) a jogurt bez zavařeniny

 

V dalších dnech mastit až hotová jídla kouskem čerstvého másla.


Ve 2. týdnu onemocnění doporučujeme ze stravy vypustit:

  • smaženiny
  • uzeniny, kořeněná jídla
  • luštěniny
  • živočišné tuky, majonézu
  • čokoládu, cukrářské výrobky, čerstvé kynuté výrobky
  • zeleninu ( zelí, kedluben, kapusta, česnek, cibuli )
  • ovoce - lépe pouze jablko, banány

 

Zvýšenou osobní hygienou zabráníte rozšíření průjmového onemocnění na své okolí !!!