Dieta při průjmovém onemocnění a zvracení
1. den
- čaj, vodové suchary, Vincentka. Čaj možno mírně přisladit ( lépe Glukopurem), celkové množství 1 až 1,5 litru,
při velkém průjmu a zvracení více.
2. den
- totéž
- možno přidat čistý hovězí vývar z libového masa ( možno zahustit rýží ), rýžová polévka hlenová
( rýži povařit - rozvařit ), možno přidat mrkev, osolit
- jemně strouhaná jablka, banán
- dětské piškoty lze podat, pokud dítě nemá průjem
3. den
- totéž a navíc: nemastná rýže, tvrdší rohlík, nemastná dušená mrkev, nemastná bramborová kaše rozšlehaná
s vodou a Evikem
4. den
- kašovitá strava: všechny kaše nemastné, možno ředit mlékem
- čaj s mlékem, nemastné brambory + všechna jídla z minulých dnů
5. den
- možno přidat libové maso, nejlépe mleté (telecí, hovězí, bílé maso) a jogurt bez zavařeniny
V dalších dnech mastit až hotová jídla kouskem čerstvého másla.
Ve 2. týdnu onemocnění doporučujeme ze stravy vypustit:
- smaženiny
- uzeniny, kořeněná jídla
- luštěniny
- živočišné tuky, majonézu
- čokoládu, cukrářské výrobky, čerstvé kynuté výrobky
- zeleninu ( zelí, kedluben, kapusta, česnek, cibuli )
- ovoce - lépe pouze jablko, banány
Zvýšenou osobní hygienou zabráníte rozšíření průjmového onemocnění na své okolí !!!